Saturday, November 20, 2010

tips untuk fotografi menggunakan kamera handphone

Disini napie nak share sikit tips untuk mereka yang minat ngan fotografi.. tapi hanya menggunakan handphone (telefon bimbit)..

sbb napie pun pakai henfon jgk sebenarnya.. heee.. :p


Pencahayaan

semakin banyak cahaya.. semakin baik lahh sesuatu gambar tersebut.. gambar yang dihasil kan juga akan lebih jelas dengan pencahayaan yang baik.. sebaiknya mengambil gambar diluar rumah (masa cahaya matahari masih ada) adalah yang disarankan.. untuk mengambil gambar didalam rumah penambahan cahaya lampu diperlukan untuk menambah lagi cahaya..

bagi kamera handphone yang tidak mempunyai flash dalaman.. adalah disarankan untuk tidak mengambil gambar kearah lampu yang terang (cahaya yang terang).. kerana ia hanya akan membuatkan subjek menjadi sillhoutte..

adalah sebaik nya bilik yang gelap dicahayakan untuk mengambil gambar dgn lebih jelas dan tajam..mengambil gambar kearah cahaya yang lebih terang akan hanya membuat subjek menjadi sillhouette..

Perdekat kan diri anda dengan subjek

kadang2x gambar yang diambil menggunakan kamera telefon akan menjadi kecil dan selalu juga sukar untuk dilihat.. dengan itu, mendekat kan jarak dengan subjek adalah disaran kan.. bagi kamera henfon yang memepunyai fungsi zoom.. adalah disarankan untuk tidak men"zoom" objek anda dari jauh.. kerana ini hanya akan mengurangkan "megapixel" gambar tersebut.. saiz gambar akan menjadi kecil apa bila anda zoom objek anda..p/s: jangan mengambil gambar terlalu dekat.. kerana ia akan menggangu fokus objek (bagi henfon yang tidak mempunyai Autofokus macro)

 dengan mengguna kan fokus macro,objek boleh diambil dengan lebih dekat..

Mengambil gambar dengan lebih stabil

dalam semua fotografi, mengambil gambar adalah penting untuk mengambil gambar dalam keadaan yang stabil (xda gegar2x).. lebih stabil tgn anda, lebih jelas gambar yang akan dihasil kan..

hal ini adalah sangat penting dalam situasi cahaya rendah..ini kerana kamera akan mengambil "shutter" yang lebih lama untuk menangkap gambar bagi mengimbangi kekurangan cahaya

salah satu "trick" dalam mengambil gambar untuk mengurangkan gegaran adalan menyandar kan kamera pada satu permukaan yang lurus seperti tembok @ meja.. bagi henfon yang mempunyai tripod.. adalah disaran kan untuk mengguna kan tripod untuk mengurangkan gegaran tangan semasa mengambil gambar..


Jangan buang gambar yang anda rasa mempunyai kesilapan

nahh.. ini lahh part yg paling penting sekali.. kalau anda rasa2x gambar yang anda tangkap itu x cantik.. jangan delete dulu.. kadang2x gambar yang x cantik itu mungkin akan kelihatan cantik dlm laptop @ pc anda.. hee.. sbb kita x akan dapat melihat dgn jelas d skrin henfon yg kecik tue kan?? so, tunggu sampai anda dapat memasuk kan gambar itu kedalam laptop @ pc baru decide utk buang @ tidak.. 

Elakkan meggunakan "digital zoom"

kalau kamera henfon anda mempunyai digital zoom.. elakkan dari men"zoom" objek ada..

hal ini kerana ia hanya akan mengecilkan lagi saiz gambar anda.. dan hasilnya gambar yang diambil akan kelihatan pecah..Belajar utk seting "white balance"

sesetengah kamera ada menydiakan seting untuk white balance.. so, anda kena lahh pandai menggunakan seting itu sebaik mungkin.. dan lakukan beberapa percubaan sebelum mengambil gambar dengan lebih teliti..

Ambil gambar dari sudut yang berbeza-beza

kamera henfon sebenarnya adalah yang terbaik untuk belajar mengambil gambar dalam sudut yang berbeza2x.. sbb tue ramai yang kata "practice makes perfect".. walau pun sebenarnya xda yg "perfect" dlm dunia nie.. hehehe.. :p

Belajar peraturan2x dalam fotografi

belajar beberapa peraturan dalam fotografi.. seperti "rules of 3rd" dimana objek didalam gambar tidak berada ditengah..

dengan peraturan sebegini, gambar yang dihasilkan akan kelihatan menarik dan lebih "hidup"..

Pastikan lens kamera anda bersih

perkara ini sangat penting.. lens kamera anda harus lahh dipantau sebaik mungkin.. dan memastikan lens kamera anda sentiasa bersih.. ini kerana jika lens kamera anda berhabuk, ia akan menjejaskan kualiti gambar yang diambil..

Gunakan sebaik nya kamera henfon anda

adalah lebih baik jika anda membiasakan diri anda dengan kamera anda.. ini kerana ia akan memudah kan anda dalam mengambil gambar.. memanipulasi lens kamera anda sangat lahh penting.. apabila anda sudah biasa dengan lensa kamera anda.. pastinya gambar2x yang diambil akan menarik.. :D

Pastikan anda menggunakan resolusi yang terbesar

resolusi kamera henfon kebanyakannya hanya bersaiz kecil.. oleh itu.. gunakan resolusi yang terbesar untuk kamera henfon anda.. ini kerana.. lebih besar resolusi lensa anda.. kemungkinan gambar yang ditangkap akan menjadi lebih jelas..
No comments:

Post a Comment